Иван Ченчев: БСП предлага намалени ДДС ставки на горивата и на основните храни

Намаленото ДДС на основни храни ще намали цените за крайните потребители и те ще го усетят по джоба си

„Таван на цените на някои регулирани стоки е европейска практика. Хубаво е, че партньорите ни в коалицията проявяват ангажираност по тези инфлационни мерки и мисля, че българската държава ще излезе с добри такива.” Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на Nova News.

„Намаляване ДДС на горивата, както и на храните – тук даже се обсъждат и нулеви ставки. Това са все неща, от които българските граждани имат нужда и тези промени биха ги усетили по джоба си”, каза още той и подчерта, че ако се намали ДДС за храните това ще окаже влияние на цените на основните такива и съответно крайните потребители ще плащат по-малко.

Ченчев бе категоричен, че предоставянето на военна помощ за Украйна е червена линия за БСП и социалистите одобряват единствено предоставянето на хуманитарна помощ. „Аз бих призовал за една много добре обмислена позиция на българската държава, защото това е един много сериозен политически въпрос”, завърши той.